Seguretat del pacient

Automedicación responsable

1. Automedicació responsable

Prendre un fàrmac si un professional sanitari t'ha informat correctament de com i quan utilitzar-lo per al tractament de símptomes o malalties conegudes i diagnosticades, és automedicació responsable. En canvi, prendre un medicament per iniciativa pròpia o per consell d'una altra persona, sense informació suficient o sense consultar si és adequat en la teua situació particular, es considera automedicació no responsable.
 
Consulta un professional mèdic, de farmàcia o infermeria abans de prendre un fàrmac que no se t'haja receptat o indicat prèviament de manera individual. Al nostre país hi ha medicaments de venda sense recepta, però no estan exempts de riscos. Si estàs prenent altres medicaments o tens alguna malaltia prèvia, has de tindre-ho en consideració i preguntar a professionals sanitaris.
No acceptes medicaments aconsellats per familiars o amics: a vegades és difícil saber amb exactitud el motiu pel qual el seu metge li'ls va receptar, i el que va poder anar bé en el seu cas no té per què actuar igual en el teu.
L'automedicació responsable és l'ús de medicaments que s'han prescrit prèviament a un determinat pacient per al tractament de símptomes o malalties que ja són coneguts i han sigut diagnosticats (per exemple:  artrosi, cefalea tensional, etcètera). Si l'automedicació no complix estos requisits, no pot considerar-se responsable.
L'automedicació  no responsable pot implicar errors i riscos per a la salut. Les conseqüències més importants poden ser danys directes produïts per un fàrmac, interaccions, empitjorament del quadre clínic, ocultació de símptomes de malalties o aparició de resistències a medicaments.
 

2. Lee el prospecto antes de iniciar un tratamiento

2. Llig el prospecte abans d'iniciar un tractament

Els prospectes contenen informació dirigida al pacient amb la finalitat d'optimitzar la seguretat dels tractaments, per això és important consultar i seguir les seues instruccions.
 
S'han de respectar els horaris d'administració regulars, adaptats si és possible a les preferències i hàbits per a facilitar l'adherència al tractament.
Com a norma general, no totes les formes farmacèutiques orals (càpsules, comprimits…) es poden manipular ni s'ha de fer, i només es poden fraccionar si així ho indica el prospecte. Dividir una forma farmacèutica pot afectar la quantitat de dosi exacta, produir mal sabor o irritació de la mucosa digestiva, entre altres.
La presa d'un medicament amb aliments o sense pot afectar-ne l'absorció i l'efecte terapèutic: en general, quan s'indica "En dejú" o "Fora dels menjars", implica que la presa ha de fer-se amb l'estómac buit, o bé 1-2 hores després de la ingesta; "Abans dels menjars", en els 20-30 minuts previs; "Amb els menjars" es referix a la presa durant o immediatament després de la ingestió d'aliments;  i "Després dels menjars", entre 30-45 minuts després.
Així mateix, l'aigua ha de ser el líquid per defecte per a l'administració de fàrmacs, ja que en facilita la deglució, dissolució i absorció. Sucs, infusions calentes, café, begudes carbonatades o llet poden afectar el metabolisme dels  medicaments i reduir-ne l'absorció.
A més de comprovar sempre al·lèrgies i intoleràncies, alguns comprimits contenen excipients com lactosa o midó, aspecte que cal considerar en intoleràncies alimentàries.
 

3. Revisa tu medicación periódicamente

3. Revisa la teua medicació periòdicament

Revisa de manera periòdica els fàrmacs que prens amb els teus professionals sanitaris de referència. 
 
Si tu o els teus familiars preneu medicació de manera crònica, és recomanable revisar-la periòdicament amb els  vostres professionals mèdics, de farmàcia i/o infermeria de referència. 
Una manera de fer-ho és preparar una llista de medicaments que incloga tots els productes farmacològics que s'estiguen utilitzant (pastilles, fàrmacs injectables, pomades, col·liris, plantes medicinals i qualsevol producte que s'haja pogut adquirir sense recepta mèdica). En el full de tractaments vigents (que pots obtindre en el teu centre sanitari o a través de l'App GVA+Salut) és recomanable anotar:
  • Nom del medicament (principi actiu i presentació)
  • Professional sanitari que el va prescriure (metge o metgessa d'atenció primària, d'hospital…)
  • Per a què es va receptar (curar, previndre o controlar una malaltia o factor de risc)
  • Data d'inici del tractament
  • Dosi i freqüència de presa (i dates de modificació de dosi, si n'hi ha, juntament amb els motius del canvi)
  • Forma en què ha d'administrar-se (en dejú, abans o després dels menjars, etcètera)
  • Duració prevista del tractament (temporal o crònic)
Porta esta llista damunt quan acudisques a consultes mèdiques, urgències o en qualsevol contacte amb el sistema sanitari. 
Consulta en el prospecte possibles dubtes i comunica als professionals sanitaris problemes relacionats amb la medicació que puguen aparéixer en el transcurs del tractament per a valorar possibles alternatives i solucions.
Si prens múltiples medicaments i tens dificultats a l'hora de prendre'ls, pregunta per la possibilitat d'utilitzar sistemes personalitzats de dosificació (SPD o pastillers).
 

4. Nunca olvides las medidas no farmacológicas

4. No oblides mai les mesures no farmacològiques

A més de l'ús de medicaments, consulta si hi ha altres mesures complementàries que poden ajudar a millorar la teua malaltia.
 
En el tractament de qualsevol procés o patologia, consulta els teus professionals sanitaris per mesures no farmacològiques (mesures generals, de modificació d'hàbits, condicions i estil de vida, dieta i exercici físic, teràpies físiques i psicològiques) que poden ser beneficioses en la teua situació particular.
La major part de les vegades les mesures no farmacològiques constituïxen la base del tractament. Altres vegades, si bé no substituïxen l'ús de fàrmacs, són un complement fonamental i contribuïxen al bon funcionament del medicament o que es requerisquen dosis més baixes per a millorar els símptomes o controlar una determinada malaltia o factor de risc. Per exemple:
  • Algunes malalties freqüents actualment, com el sobrepés, l'obesitat o la diabetis tipus 2 estan moltes vegades relacionades amb la nutrició inadequada i el sedentarisme, i poden millorar notablement si se seguix una dieta equilibrada i es fa activitat física.
  • Els símptomes deguts a reflux gastroesofàgic (sense pèrdua de pes, dolor o altres símptomes associats) poden millorar evitant menjars copiosos, tardans o elevant lleugerament el capçal del llit.
  • El dolor d'esquena (cervicàlgia, dorsàlgia o lumbàlgia) de causa muscular pot millorar amb l'aplicació de calor seca intermitent (10-15 minuts cada 3-4 hores, aplicada localment a través d'una bossa d'aigua, manta elèctrica o similar, de manera superficial), reeducació postural, exercici físic i estiraments adaptats.
  • Diverses tècniques de relaxació poden ser útils per a controlar l'ansietat o l'estrés.
 

5. Toma tus medicamentos durante el tiempo indicado

5. Pren els teus medicaments durant el temps indicat

Un fàrmac pot ser adequat en un determinat moment de la teua vida, però més avant deixar de ser-ho (i fins i tot arribar a ser perjudicial).
 
En iniciar la presa d'un nou medicament, consulta amb el teu metge o metgessa quina dosi, freqüència de presa i durant quant de temps necessites utilitzar-lo. No oblides preguntar per possibles efectes adversos esperables i interaccions amb altres fàrmacs o productes que ja pots estar prenent.
Els problemes de salut varien al llarg dels anys. Amb el temps, pot desaparéixer la causa que va motivar la prescripció d'un fàrmac. A més, l'efecte d'alguns fàrmacs pot esgotar-se amb el temps. 
Per tot això, llevat de comptades excepcions, hi ha pocs medicaments que puguen considerar-se "per a tota la vida", i a vegades és necessari retirar-los, la qual cosa es coneix en termes mèdics com a desprescripció.
És molt important que no interrompes mai un tractament crònic pel teu compte. Si penses que ja no necessites un medicament determinat, creus que ha deixat de tindre efecte o creus que et produïx efectes secundaris, consulta sempre els teus professionals sanitaris de referència abans de fer qualsevol modificació en la pauta.
 
 

6. No acumules medicamentos en casa

6. No acumules medicaments a casa

Acumular medicació en excés a casa és desaconsellable per múltiples motius. En cas d'haver de rebutjar envasos de medicaments, utilitza sempre el punt SIGRE de la teua oficina de farmàcia més pròxima.
 
El millor lloc per a guardar els medicaments són les oficines de farmàcia, que és a on es mantenen en condicions òptimes de conservació (temperatura, humitat, etcètera).
 
Acumular medicaments en el teu domicili és ineficient i insegur, ja que pot ser que no es dispose de les mateixes condicions de conservació i si s'acumulen en excés, els envasos tendixen a caducar. A més, la presència de nombrosos tipus de medicaments pot induir a errors. Recorda que sempre han d'emmagatzemar-se lluny de l'abast dels xiquets.
 
No retirar algun envàs de l'oficina de farmàcia no cancel·la de cap manera les pròximes receptes, que poden continuar dispensant-se amb total normalitat fins a la data de fi de tractament. Esta dada es pot consultar en l'App GVA+Salut i en el full de tractaments vigents (imprimible en els taulells dels centres de salut o per professionals sanitaris). Quan s'acoste esta data, recorda que hauràs de contactar amb el teu metge o metgessa per a valorar la renovació del tractament.
 
En cas que necessites rebutjar fàrmacs (per no ser necessaris, estar en mal estat o caducats), acudix sempre al punt SIGRE habilitat en la teua oficina de farmàcia més pròxima. S'hi destruiran en condicions de seguretat per a les persones i de manera respectuosa amb el medi ambient. 
 
 

7. Medicamentos y conducción: busca el icono en el envase

7. Medicaments i conducció: busca la icona en l'envàs

Hi ha medicaments que poden afectar la capacitat per a conduir en major o menor grau. Consulta sempre la icona (pictograma) present en els envasos i la informació que figura en el prospecte.
 
Hi ha medicaments que poden afectar la conducció pels efectes terapèutics o els efectes secundaris que comporten.
La relació entre medicaments i conducció no és sempre negativa, ja que un medicament en qüestió pot controlar una malaltia i millorar l'aptitud per a conduir. En tots els casos s'ha d'avaluar el balanç benefici/risc.
Alguns dels grups de fàrmacs que poden interferir en la conducció són antihistamínics, analgèsics opioides, antidepressius, ansiolítics i hipnòtics i sedants (entre altres).
Tots els medicaments que afecten en major o menor mesura la capacitat per a conduir o manejar maquinària incorporen en l'etiquetatge una icona informativa (pictograma). La presència d'este senyal no prohibix la conducció, sinó que advertix de la necessitat de llegir el prospecte, en què es descriu tots els efectes adversos. En cas de dubte, consulta els teus professionals sanitaris de referència.
 
 

8. Embarazo y la lactancia: presta atención a tus medicamentos

8. Embaràs i lactància: para atenció als teus medicaments

La seguretat dels medicaments durant l'embaràs i la lactància és fonamental per a la salut del bebé i l'embarassada. Consulta el prospecte i els teus professionals sanitaris de referència si necessites prendre medicaments durant l'embaràs o la lactància.
 
L'embaràs i la lactància són períodes vitals en què és especialment necessari cuidar l'estil de vida (alimentació sana i equilibrada, ús de sal iodada, evitar l'exposició al fum del tabac i el consum d'alcohol, etcètera). Si bé durant l'embaràs la placenta exercix com un filtre biològic, alguns fàrmacs tenen capacitat per a travessar-la i arribar al fetus. Així mateix, durant la fase de lactància, alguns medicaments poden excretar-se a través de la llet materna.
Si t'ha sigut prescrita medicació durant estos períodes, és important llegir la informació de seguretat d'ús que figura en els prospectes. En cas de dubte sobre la compatibilitat d'un fàrmac amb l'embaràs i/o la lactància, consulta sempre els teus professionals sanitaris habituals, així com infermeria obstetricoginecològica (comares).
 
 

9. Combatir las resistencias a antibióticos está en tu mano

9. Combatre les resistències a antibiòtics és a la teua mà

Consumir antibiòtics sense prescripció mèdica és un exemple d'automedicació no responsable que exposa a efectes secundaris evitables i a l'aparició de resistències bacterianes.
 
Els antibiòtics són fàrmacs útils en el tractament d'infeccions bacterianes la dispensació dels quals sempre requerix prescripció per part d'un metge o metgessa o odontòleg o odontòloga. Es tracta de medicaments amb algunes particularitats, ja que el seu ús continuat pot produir l'aparició de resistències bacterianes, que poden afectar tant les persones com el medi ambient.
L'ús d'antibiòtics quan no són necessaris, com en el tractament de processos clínics causats per virus, a més d'exposar a efectes secundaris innecessaris, disminuïx la seua utilitat en el futur, i fa que siguen inefectius i es requerisquen dosis més altes o fàrmacs més agressius per al tractament d'una infecció.
Les resistències a antibiòtics i l'aparició de bacteris multiresistents són actualment un problema de salut pública a tot el món. Per això, és important prendre antibiòtics només per prescripció facultativa i seguir les indicacions corresponents a la seua presa (dosi i duració del tractament).
 

10. ¿Crees que has tenido algún efecto adverso por un medicamento?: notifícalo

10. Creus que has tingut algun efecte advers per un medicament?: notifica-ho

Si algun fàrmac t'ha produït algun efecte no desitjat, com a pacient, tens la possibilitat de notificar-ho. La teua contribució és fonamental per a millorar la seguretat d'altres pacients i la informació sobre l'ús de medicaments.
 
Abans de ser comercialitzats, els fàrmacs han sigut avaluats i estudiats en assajos clínics durant anys. Una vegada en el mercat, tots els fàrmacs estan subjectes a una estricta regulació, vigilància i control.
Inclús sent la seua prescripció i utilització adequades, a vegades els fàrmacs poden produir efectes no desitjats en determinats pacients. La declaració de sospites de reaccions adverses a medicaments (RAM) és fonamental per a conéixer millor els medicaments, millorar la seguretat dels pacients en l'ús de fàrmacs i, en última instància, protegir la salut pública.
Pots notificar estes sospites al Centre de Farmacovigilància de la Comunitat Valenciana a través del portal  NotificaRAM.es, al qual poden accedir tant professionals sanitaris com pacients i usuaris. S'han de declarar:
  • Reaccions adverses de medicaments comercialitzats fa menys de 5 anys: subjectes a seguiment addicional, identificats amb un triangle invertit en l'envàs (▼).
  • Reacciones adverses greus, però també aquelles que es consideren clínicament rellevants.
  • Reaccions adverses degudes a interaccions, amb altres fàrmacs o substàncies.
  • Problemes relacionats amb els medicaments: com els deguts al seu etiquetatge, dispensació o administració errònia que puguen provocar danys, així com sobredosis o intoxicacions, intencionals o accidentals.

11. ¿Eres portador/a de algún implante o producto sanitario?: no pierdas su tarjeta informativa

11. Portes algun implant o producte sanitari?: no perdes la seua targeta informativa

Els implants o dispositius mèdics són productes sanitaris. És molt important conservar-ne la informació per a saber com actuar en el futur.
 
Els productes sanitaris són materials, implants, dispositius, equips o instruments destinats al tractament o alleujament d'una malaltia, diagnòstic, prevenció o seguiment. Són productes sanitaris materials d'ús extern (com bosses d'orina, calces elàstiques, tensiòmetres o caminadors), però també implantables transitoris o permanents (monitors continus de glucosa, dispositius anticonceptius, marcapassos, pròtesis articulars, etcètera). Tots estos productes estan subjectes a una estricta regulació, vigilància i control per a garantir-ne la seguretat.
En l'aspecte individual, en el cas específic dels implants quirúrgics (aquells que romanen més de 30 dies en el cos, com marcapassos o pròtesis articulars), has de saber que el teu centre sanitari formalitzarà l'anomenada  targeta d'implant, en la qual figuren les seues característiques tècniques exactes (model, composició, etcètera). És molt important sol·licitar i conservar esta informació, ja que pot ser útil en el futur, i ajudar a solucionar possibles dubtes i problemes, en cas que puguen aparéixer.
Pots declarar sospites d'efectes adversos relacionats amb l'ús de productes sanitaris a través del portal  NotificaPS.es, al qual poden accedir tant professionals sanitaris com pacients i usuaris. S'han de declarar problemes i incidents especialment si:
  • Si es relacionen amb un producte nou
  • Si la fallada o problema no està descrit en la informació del producte
  • Si les conseqüències són greus
  • Si ha ocorregut en població vulnerable (xiquets, ancians, embarassades, pacients amb immunodepressió o amb patologies específiques)
 

12. ¿sabías que puedes notificar problemas relacionados con el uso de productos cosméticos o de cuidado personal?

12. Sabies que pots notificar problemes relacionats amb l'ús de productes cosmètics o de cura personal?

Si bé en la major part dels casos són innocus i complixen la seua funció, a vegades les substàncies i els preparats cosmètics i de cura personal poden tindre efectes adversos.
 
Els productes cosmètics són substàncies o preparats destinats a ser posats en contacte amb les parts superficials del cos (pell, cabells, ungles, llavis i òrgans genitals externs) o amb les dents i les mucoses bucals, amb la finalitat de netejar, perfumar, modificar-ne l'aspecte, protegir, mantindre en bon estat o corregir olors corporals. N'hi ha múltiples exemples: sabons, perfums, cremes hidratants, desodorants, pastes de dents, col·lutoris bucals, maquillatges, protectors solars, repel·lents d'insectes, etcètera.
 
En la major part dels casos es tracta de productes innocus que complixen correctament la seua funció. Hi ha, a més, un intens control en la seua comercialització. No obstant això, a vegades i en determinades persones poden produir efectes adversos, en general lleus (com reaccions al·lèrgiques, dermatitis o irritació, edema, etcètera).
 
Pots declarar sospites d'efectes adversos relacionats amb l'ús de productes cosmètics i de cura personal a través del portal NotificaCS.es. S'han de declarar:
  • Obligatòriament, sospites de reaccions adverses greus atribuïbles a la utilització normal o raonablement previsible d'un producte. No s'han de declarar efectes deguts a la mateixa composició del producte o que siguen derivats d'un ús inadequat d'este (no adequats al tipus de pell de l'usuari, ús en concentració o temps excessius, fora de l'àrea habitual, per mala conservació o ús de productes caducats). 
  • Voluntàriament, sospites d'efectes adversos que no siguen greus, però que es consideren rellevants.